Het sollicitatieproces

Ondanks dat het sollicitatieproces per organisatie en/of functie kan verschillen, zijn er vaak terugkerende procedures. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende.

Stap 1: oriënteren

Het is belangrijk dat de functie bij jouw kennis en ervaringen aansluit. Daarnaast is het ook belangrijk dat het bedrijf je aanspreekt. Pas jij daar als persoon en lijkt het je interessant om daar te werken. In de vacature staat vaak al informatie over de functie en het bedrijf. Op de website en social media kanalen van het bedrijf is ook meer informatie te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op LinkedIn op de bedrijfspagina van de organisatie, misschien werken er mensen die je kent die je zou kunnen bellen voor informatie.

Stap 2: solliciteren

Wanneer je de leuke en interessante vacature hebt gevonden, ga je solliciteren. Daarmee bedoelen we het insturen van je CV, motivatie- en sollicitatiebrief. Doorgaans ontvangen bedrijven je sollicitatie graag per e-mail. Iedere motivatie en/of sollicitatiebrief moet specifiek zijn geschreven op de vacature waarop je reageert. Het bedrijf selecteert de in de hun ogen beste sollicitanten, deze personen zullen worden uitgenodigd.

Stap 3: afwijzing of uitnodiging

Na het insturen van je sollicitatie is het afwachten of je wordt uitgenodigd of afgewezen. Mocht een reactie voor langere tijd uitblijven, neem dan contact op met de contactpersoon om te verifiëren of je sollicitatie in goede orde is ontvangen. Het kan zijn dat je wordt afgewezen en dus niet de meest geschikte kandidaat bent. Zorg er dan wel voor dat je de reden achterhaald waarom je niet bent uitgenodigd. Deze informatie kan je in je voordeel laten werken bij volgende sollicitaties. Wordt je uitgenodigd voor een gesprek dan zal er een afspraak met je worden ingepland voor een kennismakingsgesprek.

Stap 4: kennismakingsgesprek

In dit gesprek zal de werkgever een eerste indruk van je krijgen en jij van de werkgever. Het doel van dit gesprek is er achter komen of jij en de werkgever in grote lijnen bij elkaar passen. Er zal globaal informatie worden uitgewisseld op het gebied van werkervaringen, persoonlijkheid en interesses. Voor jouw moet het duidelijker worden wat er van je wordt verwacht. De werkgever zal een beter beeld krijgen van je werkervaringen en jouw als persoon. Een eerste indruk kan je meer één keer maken zorg er dus voor dat je je netjes kleed en goed voorbereid.

Stap 5: functie-inhoudelijk gesprek

Wanneer je in het eerste gesprek een goede indruk hebt achtergelaten, is de kans groot dat je voor een tweede gesprek wordt uitgenodigd. Het tweede gesprek gaat meer de diepte in. De werkgever zal meer verdieping zoeken op het gebied van werkervaringen, motivatie en vaardigheden. Hier kan de werkgever bijvoorbeeld vragen hoe jij met bepaalde werksituaties omgaat. Tijdens dit gesprek kunnen jullie samen globaal de arbeidsvoorwaarden bespreken. Zorg er als sollicitant ook voor dat alle vragen die je nog hebt in dit gesprek beantwoord worden.

Stap 6: assessment

Tegenwoordig is een assessment steeds vaker een onderdeel van het sollicitatieproces. De werkgever krijgt zo een beter beeld van je kennis, capaciteiten, vaardigheden en karaktereigenschappen wat meeweegt bij het bepalen van je geschiktheid voor een bepaalde functie. Een assessment bestaat vaak uit meerdere onderdelen zoals; interviews, praktijksimulaties, intelligentietesten, persoonlijkheidsvragenlijsten en rollenspellen.

Stap 7: arbeidsvoorwaardengesprek

Tijdens dit gesprek worden de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden besproken. Bedenk vooraf goed wat je wensen zijn op arbeidsvoorwaardelijk gebied en zorg er voor dat je dit kan onderbouwen . Zorg er ook zeker voor dat je de secundaire arbeidsvoorwaarden meeneemt in je onderhandelingen. Wanneer er een overeenstemming is bereikt zal er een arbeidsovereenkomst worden opgesteld. Als deze wederzijds ondertekend is zal je op een afgesproken datum in dienst treden.