Het sollicitatieproces
Ondanks dat het sollicitatieproces per organisatie en/of functie kan verschillen, zijn er vaak terugkerende procedures. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende.
Stap 1: oriënteren
Het is belangrijk dat de functie bij jouw kennis en ervaringen aansluit. Daarnaast is het ook belangrijk dat het bedrijf je aanspreekt. Pas jij daar als persoon en lijkt het je interessant om daar te werken. In de vacature staat vaak al informatie over de functie en het bedrijf. Op de website en social media kanalen van het bedrijf is ook meer informatie te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op LinkedIn op de bedrijfspagina van de organisatie, misschien werken er mensen die je kent die je zou kunnen bellen voor informatie.
Stap 2: solliciteren
Wanneer je de leuke en interessante vacature hebt gevonden, ga je solliciteren. Daarmee bedoelen we het insturen van je CV, motivatie- en sollicitatiebrief. Doorgaans ontvangen bedrijven je sollicitatie graag per e-mail. Iedere motivatie en/of sollicitatiebrief moet specifiek zijn geschreven op de vacature waarop je reageert. Het bedrijf selecteert de in de hun ogen beste sollicitanten, deze personen zullen worden uitgenodigd.
Stap 3: afwijzing of uitnodiging
Na het insturen van je sollicitatie is het afwachten of je wordt uitgenodigd of afgewezen. Mocht een reactie voor langere tijd uitblijven, neem dan contact op met de contactpersoon om te verifiëren of je sollicitatie in goede orde is ontvangen. Het kan zijn dat je wordt afgewezen en dus niet de meest geschikte kandidaat bent. Zorg er dan wel voor dat je de reden achterhaald waarom je niet bent uitgenodigd. Deze informatie kan je in je voordeel laten werken bij volgende sollicitaties. Wordt je uitgenodigd voor een gesprek dan zal er een afspraak met je worden ingepland voor een kennismakingsgesprek.
Stap 4: kennismakingsgesprek
In dit gesprek zal de werkgever een eerste indruk van je krijgen en jij van de werkgever. Het doel van dit gesprek is er achter komen of jij en de werkgever in grote lijnen bij elkaar passen. Er zal globaal informatie worden uitgewisseld op het gebied van werkervaringen, persoonlijkheid en interesses. Voor jouw moet het duidelijker worden wat er van je wordt verwacht. De werkgever zal een beter beeld krijgen van je werkervaringen en jouw als persoon. Een eerste indruk kan je meer één keer maken zorg er dus voor dat je je netjes kleed en goed voorbereid.
Stap 5: functie-inhoudelijk gesprek
Wanneer je in het eerste gesprek een goede indruk hebt achtergelaten, is de kans groot dat je voor een tweede gesprek wordt uitgenodigd. Het tweede gesprek gaat meer de diepte in. De werkgever zal meer verdieping zoeken op het gebied van werkervaringen, motivatie en vaardigheden. Hier kan de werkgever bijvoorbeeld vragen hoe jij met bepaalde werksituaties omgaat. Tijdens dit gesprek kunnen jullie samen globaal de arbeidsvoorwaarden bespreken. Zorg er als sollicitant ook voor dat alle vragen die je nog hebt in dit gesprek beantwoord worden.