Curriculum Vitae

Wat staat er in je CV

Een CV is een profielschets. Hierin staat wie jij bent en wat jouw ervaringen en competenties zijn. Werkgevers en recruiters willen deze informatie zo overzichtelijk mogelijk in beeld krijgen. Middels je CV presenteer je jezelf bij je potentiele nieuwe werkgever. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen bij het opstellen hiervan, onze gratis CV template kan je hierbij gebruiken.

Download: gratis CV template

 

In je CV mogen de volgende punten absoluut niet ontbreken.


Contactgegevens

Vermeld jouw voor- en achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres.

Stukje over jezelf
Om jouw CV eruit te laten springen raden wij je aan om een kort, persoonlijk stukje over jezelf erin te zetten (+- 75 woorden).  Voorkom cliché-woorden en wees origineel, kopieer dus niet je motivatie- of sollicitatiebrief.

Werkervaring
Zet je relevante werkervaring in je CV. Bovenaan zet je jouw meest recente baan vervolgt door je overige banen in de juiste volgorde.  Vermeld per baan in het kort wat je taken en verantwoordelijkheden waren.  Ook je bijbanen kan je erin zetten mits deze aansluiten op je motivatie en/of de functie waarop je solliciteert  Heb je veel gaten in je CV? Probeer dan je werkervaring op te delen in bijvoorbeeld: relevante werkervaring en overige werkervaring.

Opleidingen
Zet je opleidingen in je CV, Begin met je meest recente opleiding.  Wanneer je extra studieactiviteiten of een minor hebt gedaan adviseren wij je om deze ook te vermelden.

Stages en cursussen
Een korte beschrijving van je stages en cursussen is aan te raden als deze relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert, zet deze in volgorde van heden tot het verleden.

Kennis en vaardigheden
Vermeld alleen onderscheidende dingen, bijvoorbeeld de talen die je spreekt of beheersing van computersystemen die relevant zijn voor de functie.

 

Zorg dat jouw CV opvalt


Stel ik mijn CV op in Word of gebruik ik een online template?

Beide opties zijn goed. Vandaag de dag zijn er veel templates op verschillende website te vinden, veel hiervan zijn goed te gebruiken. Het voordeel van de online templates is dat deze vaak net wat mooier ogen door het design en kleuren. Dit kan helpen om extra op te vallen. Voorkom wel dat het niet té wordt. Houd je CV rustig en overzichtelijk, het gaat om de inhoud.
Ook in Word kan je prima je CV opstellen, je kan ook hier een CV template gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat het overzichtelijk blijft. Gebruik tussenkopjes, zorg voor een nette uitlijning en maak het niet langer dan twee a4-tjes.

Wel of geen pasfoto in je CV?
Wij adviseren wel een pasfoto in je CV te zetten. Je wordt beter onthouden door de werkgever of recruiter.
Let er wel op dat je een zakelijke portretfoto kiest waar je lacht en naar de camera kijkt.

Eerst werkervaring of eerst opleidingen vermelden?
Dit is afhankelijk van je carrière tot nu toe. Ben je net afgestudeerd en heb je nog niet veel werkervaring? Noem dan eerst je studies. Als je al wat langer werkt, dan wordt je werkervaring belangrijker. In dat geval noem je eerst je werkervaring.

Vertel altijd de waarheid
Het is niet nodig om te liegen, de kans dat een leugen uitkomt is groot. Kies er altijd voor om eerlijk te zijn over mindere periode's bij werkgevers en gaten in je CV. Je zult zien dat het krachtiger is dan de waarheid te verdraaien.

Controle
Verstandig is om je CV uit te printen voor een laatste controle. Fouten zie je sneller op papier dan op je beeldscherm. Laat er ook altijd een bekende naar kijken. Zelfs na meerdere controles kan het zijn dat je foutjes over het hoofd ziet. Staat alles goed? Sla dan je CV op als PDF Bestand zodat de opmaak niet verspringt. Heb je je CV gemaakt in Word sla hem dan ook op als tekstbestand, zodat je hem in de toekomst makkelijk kan aanpassen.