Wat doet een elektromonteur?

Een Elektromonteur wordt ook wel elektriciën of monteur elektrotechniek genoemd. Jij bent gespecialiseerd in de installatie, het onderhoud en reparatie, het inbedrijfstellen en/of het testen van diverse gebouwgebonden elektrotechnische systemen en installaties. Vaak is dat op het gebied van data-, brandmeld-, verlichting- en krachtinstallaties. Jij houdt je bezig met allerlei werkzaamheden rondom elektra; apparaten, schakelingen, bedradingen enzv.

Jouw veelzijdige werkzaamheden zijn voor een groot diversiteit aan klanten en in dynamische omgevingen. Elke klus is anders en niet elk probleem is hetzelfde. Soms werk je routinematig, maar vaak werk je steeds gespecialiseerder. De meeste installaties / systemen zijn verborgen en moet je eerst in kaart brengen voordat je ermee kan werken. Als elektromonteur reis je vaak, afhankelijk van je klanten die verspreid zitten.

Meestal werk je voor installatiebedrijven of elektrotechnische ondernemingen, dat kan in de woning- en utiliteitsbouw, industrie, petrochemie, scheepsbouw, weg- en waterbouw en telecom. Je werkt vaak samen met installateurs, werkvoorbereiders, aannemers en eventueel met andere monteurs, bijvoorbeeld servicemonteurs of monteurs WTB.

Welke eigenschappen heb je nodig als Elektromonteur?

Je werkt met electriciteit, het is dus vanzelfsprekend dat jij let op een veilige werkomgeving en nauwkeurig werkt. Daarnaast:

 • ben jij een goede zelfstandige werker, vaak moet je toch dat klusje in je eentje klaren;
 • heb je een goed technisch inzicht en denk je verder na aan alle volgende stappen;
 • je werkt detailgericht en secuur;
 • reisbereid, jouw klanten zitten op verschillende locaties, je bent dus ook klantvriendelijk want jij bent op dat moment het visitekaartje van je werkgever.

Hoe word je Elektromonteur?

Voor een elektromonteur is het van belang om een VMBO technische opleiding als basis te hebben. Je vult dit aan met de MBO Elektrische installaties opleiding. Uiteraard versterk je jouw positie als elektromonteur door het volgen van Elektrotechnische cursussen, denk hierbij aan Elektrisch Schakelen, Eerste Monteur Sterkstroominstallaties (EMSI), NEN1010, NEN3140, enzv.

Het takenpakket van een Elektromonteur

Als elektromonteur kunnen deze werkzaamheden tot je takenpakket bestaan:

 • Assemblage en installatie van elektrische bedradingen, schakelkasten, installaties enzv.;
 • controleren en doortesten van de elektrische systemen of ze naar behoren werken en voldoen aan de diverse normen en voorschriften;
 • het uitvoeren en beheren van preventieve onderhoudstaken;
 • storingen zoeken, vinden en oplossen.

Het beroep Elektromonteur in beeld

Wat verdient een Elektromonteur?

Het salaris van een Elektromonteur: 

 • een startend elektromonteur heeft een salaris rond de € 1000,-- BPM.
 • een gemiddeld ervaren elektromonteur heeft een salaris tussen € 2200,-- / € 2500,-- BPM.
 • een senior elektromonteur heeft een salaris € 3000,-- BPM verdienen.

Uiteraard is dit per bedrijf verschillend en afhankelijk van jouw kennis/ervaring, grootte van het bedrijf enzv.

Vacatures Elektromonteur

Of neem contact met ons op: info@installatievacaturebank.nl / 0161295761