Elektrotechniek

Wat is Elektrotechniek?

In ons dagelijks leven is Elektrotechniek (bijna) overal aanwezig. Zowel thuis als op het werk. Denk alleen al maar aan verlichting, koffiezetapparaat, computers, wandcontactdozen, WiFi, etc.. Zonder elektrische stroom is dit allemaal niet mogelijk. Om huishoudens en bedrijven te voorzien van elektriciteit zijn elektriciteitsnetwerken nodig. Om deze netwerken en elektrische installaties aan te leggen, onderhouden en hieraan storingen op te lossen, vraagt om specifieke kennis nodig van het bekabelen, inrichten van schakelkast en van o.a. Wattage, Voltage, Ampèrage, weerstanden en wisselstroom.

Elektriciteit wordt opgewekt, maar kan vervolgens niet worden opgeslagen. Daarom is vooral elektrotechniek een wereld van technologie en innovatie.

Zeker in deze tijd worden de complexiteit en omvang van elektrische gebouw installatie steeds groter en de eisen steeds hoger (denk hierbij aan veiligheid en duurzaamheid.

De geschiedenis van Elektrotechniek

De oorsprong van de huidige elektrotechniek is terug te leiden naar het ontstaan van elektriciteit en de theoretische bestudering ervan. We zullen niet zover teruggaan als het ontdekken van onweer, de elektrische vissen door de Egyptenaren of de statische elektriciteit die in de oudheden gebruikt werden.

William Gilbert ontdekte in de 17de eeuw Elektrika, stoffen die elektrische en magnetische aantrekkingskrachten hebben. Bij wrijving creëer je statische energie, William is er achter gekomen dat stoffen waar overvloedig fluïdum in zit, deze stof onzichtbaar vrij komt en het elektrisch geladen kan worden. De Britse schrijver Thomas Browne in 1646 gebruikte in zijn werk voor het eerst "Electricity", de engelse benaming voor elektriciteit.

 

We slaan even wat sprongen over en belanden in 1745, er wordt ontdekt dat elektrische lading bewaard kan worden. Leuk weetje is dat de Nederlander Pieter van Musschenbroeck een van de 2 wetenschappers was die dat onafhankelijk van elkaar ontdekte. Toen noemde we het Leidsche flessen, tegenwoordig noemen we het een condensator.

De voorloper van de moderne batterij werd in 1800 uitgevonden, Zuil van Volta, waarmee een ononderbroken, permanente stroom geproduceerd wordt. Dit zijn gestapelde schijfjes zilver en zink met in zwavelzuuroplossing gedrenkte wollen lapjes ertussen. Hierna worden diverse elektrische toepassingen (zoals galvanisatie) en nieuwe chemische elementen ontdekt; calcium, magnesium, fluor, natrium, kalium.

Ampère onderzocht eerdere aangetoonde linken tussen elektriciteit en magnetisme, hij ontdekt dat twee parallele stroomdraden elkaar aantrekken als de stromen in dezelfde richting lopen en elkaar afstoten als deze tegengesteld zijn. Hij kwantificeerde als eerste stroom. In 1821 is stroom omgezet in een roterende beweging - de basisprincipe van de elektromotor.  Al snel worden ook andere dingen uitgevonden, zoals de transformator, dynamo, telefonie en elektrische verlichting.De praktische toepassingen kwamen in de 20ste eeuw: de Elektron. Een elektron bestaat uit protonen en neutronen. Supergeleiding werd ontdekt door Nederlandse fysicus Heike Kamerlingh Onnes.

 

 

Basisprincipes van Elektrotechniek

De basisprincipes van Elektrotechniek omvat:

  • opwekken,
  • beheersen,
  • distribueren,
  • toepassen

van elektrische energie. Dit veelzijdig vakgebied geeft je op allerlei niveaus en richtingen werkkansen. Lees hierover meer in ons kenniscentrum.

De huidige elektrotechniek

Tegenwoordig tref je in een gebouw op heel veel plaatsen elektrotechniek aan. Het is dus belangrijk dat installaties, beveiliging, het werken met, enzv. gebonden zijn aan normen en certificeringen.

Voor de elektrotechniek zijn dit een van de belangrijkste Nederlandse Normen (NEN):

  • NEN1010: voor laagspanningsinstallaties
  • NEN2767: conditiemetingen van o.a. gebouwen en installaties d.m.v. vastgestelde meet- & registreermethode.
  • NEN3140: bedrijfsvoering voor elektrische installaties.

Het vak Elektrotechniek

Vacatures Elektrotechniek

Of neem contact op met info@installatievacaturebank.nl / 0161-295761