Het sollicitatieproces

Ondanks dat het sollicitatieproces per organisatie en/of functie enigszins kan verschillen, zijn er toch vaak terugkerende procedures. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende.

Oriënteren

De eerste stap is het oriënteren. Het is belangrijk dat de functie bij jouw kennis en eigenschappen aansluit. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat het bedrijf je aanspreekt en het je interessant lijkt om daar te werken. In een vacature staat al veel informatie over de functie en het bedrijf. Op de website en social media kanalen van het bedrijf is vaak ook meer informatie te vinden.

Solliciteren

Wanneer je dus de leuke en interessante vacature hebt gevonden, ga je solliciteren. Dan hebben we het dus over het insturen van je CV, sollicitatie- en/of motivatiebrief. Doorgaans ontvangen bedrijven je sollicitatie graag per e-mail. Afhankelijk van het aantal ingestuurde sollicitaties kan het bedrijf hieruit een eerste selectie opmaken, welke kandidaten zij willen uit nodigen.

Afwijzing of uitnodiging

Na het insturen van je sollicitatie is het afwachten of je wordt  uitgenodigd of afgewezen. Uiteraard hoop je uitgenodigd te worden voor een eerste sollicitatiegesprek, dat is immers je doel. Een afwijzing komt helaas vaak voor, omdat er meestal maar één kandidaat het meest geschikt kan zijn. Vaak wordt je gebeld of gemaild met de mededeling dat je het niet geworden bent. Vraag dan altijd waarom jij niet geschikt bent. Dit kun je als leerpunt gebruiken voor je volgende sollicitatie. Wordt je uitgenodigd voor een gesprek dan kan je jezelf gaan voorbereiden voor het eerste sollicitatiegesprek (kennismakingsgesprek).

1e gesprek (Kennismakingsgesprek)

Wanneer jouw CV en motivatie voldoende aanknopingspunten hebben t.o.v. de vacature en organisatie zal je worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Van te voren wordt je geïnformeerd over de datum, tijd en locatie. In dit gesprek zal de werkgever een eerste indruk van je krijgen en jij andersom. Je krijgt in dit gesprek veel informatie over het bedrijf. Ook zal er worden verteld wat de functie waarop je solliciteert precies inhoudt en welke taken en verwachtingen hierbij horen.

2de gesprek (Functie-inhoudelijk gesprek)

Wanneer je in het eerste gesprek een goede indruk hebt achtergelaten, is de kans groot dat je voor een tweede gesprek wordt uitgenodigd. Het tweede gesprek gaat meer de diepte in over de functie, je motivatie, werkervaring en vaardigheden. Hier kan de werkgever bijvoorbeeld vragen hoe je met bepaalde werksituaties omgaat. Bereid ook je eigen vragen voor, denk daarbij goed na wat je graag over de functie en het bedrijf wilt weten.

3de gesprek (Arbeidsvoorwaardengesprek)

Als de werkgever besloten heeft dat jij de geschikte kandidaat bent, dan wordt je uitgenodigd voor het derde gesprek, het arbeidsvoorwaardengesprek. Tijdens dit gesprek worden de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden besproken. Bedenk vooraf goed wat je wilt verdienen. Neem ook de secundaire arbeidsvoorwaarden mee in je onderhandelingen. Let er wel op dat je jezelf niet uit de markt prijst en zorg dat je jouw eisen en/of wensen wel kan beargumenteren. Wanneer jullie er samen uit zijn gekomen dan worden de afspraken opgesteld in een contract. Als deze wederzijds getekend is ben je officieel in dienst.

Assessment

Tegenwoordig is een assessment steeds vaker een onderdeel van het sollicitatieproces. De werkgever krijgt zo een beter beeld van je kennis, capaciteiten, vaardigheden en karaktereigenschappen wat meeweegt bij het bepalen van je geschiktheid voor een bepaalde functie. Het assessment wordt in een sollicitatieprocedure meestal ingezet bij de hogere functies zoals directie, sales en beleidsmedewerkers.
Een assessment bestaat vaak uit meerdere onderdelen zoals; interviews, praktijksimulaties, intelligentietesten, persoonlijkheidsvragenlijsten en rollenspellen.