Help, ik wil warmtepompen

‘Te weinig installateurs voor een groter wordende vraag naar warmtepompen’. Het BNR-nieuwsradio-item dat ik vorige week hoorde, wekte mijn interesse. Als BRL 6000-21 gecertificeerde en Bodem+ erkende mkb-installateur weet ik hoe kansrijk, maar ook lastig het is om warmtepompen aan de man te krijgen. En dan in het bijzonder de warmtepompen met gesloten bodembron. Het is nog veel zaaien, en beperkt oogsten. En dat zullen veel collega-installateurs ook ervaren, vermoed ik.

Nog geen mainstream-techniek
De warmtepomp met gesloten bodembron is een fantastische manier om nieuwbouw en bestaande bouw te verduurzamen. Van het gas af, en qua rendement een stuk beter dan de lucht-water-variant met buitenunit. De warmtepomp is, ondanks de aantrekkelijke subsidies, met een gemiddelde investering van € 15.000 simpelweg nog een (te) duur alternatief voor de mainstream. Maar de massa komt in beweging, en daarmee zou de techniek goedkoper moeten worden. Hoera voor de klimaatdoelstellingen, hoera voor de eindgebruiker en hoera voor installateurs die geloven in deze techniek en daarin investeren.

Hoge drempel
Leverancier Peter Centen van Nathan Projects sprak op de radio dat de drempel voor installateurs hoog is om de pompen te mogen installeren, en dat de duurzame trein daardoor mogelijk vertraging op kan leveren. Die installateurs zijn volgens hem nog niet gewend aan de schoolbanken, want installateur-zijn is een vrij beroep. Ze lopen tegen belemmeringen op. En dus kunnen wat hem betreft de eisen voor dit papiertje wel wat bijgesteld konden worden, om het toegankelijker te maken voor de kleine installateur.

Wat kost certificering?
Dat eerste klopt. Het kost wat moeite en geld om de BRL 6000-21 verkrijgen en te behouden. Ter illustratie: het hele traject tot certificering kost ons jaarlijks grofweg € 3.000. Enkel met certificering, die enkel geldt op bedrijfsniveau, ben je er niet: je wilt dat je monteurs beslagen ten ijs komen. In ons geval viermaal een opleiding á raison € 1.500. We doen dit graag, want we geloven in de techniek, en investeren graag in onze mensen. (zouden meer collega’s moeten, doen word je aantrekkelijke werkgever van ;-)). Maar: voor een kleine installateur die enkele warmtepompjes doet, is de investering, met de huidige beperkte schaal, gewoonweg (nog) geen sluitend businessmodel.

Overal een oplossing voor
Gelukkig voor deze doelgroep, zijn er bedrijven die dit uit handen nemen, zoals het bedrijf waar de spokesman in dit interview werkt. Ter illustratie: zo’n bedrijf, in bezit van de benodigde BRL’s voor bron en bovengronds werk, engineert, boort, en stelt de warmtepomp in bedrijf. Uiteraard de warmtepomp van het merk dat zij importeren. En dit doen ze ongetwijfeld goed; het pakket creëert een aantrekkelijke bestekstandaard. En dat voor de administratieve kosten van enkele tientjes per warmtepomp, die niet opwegen tegen de gemiddelde kosten die wij nu als mkb’er per gerealiseerde warmtepomp –merk onze keus- aftikken aan bedrijfskosten.

Met of zonder de installateur?
Je ziet het hier, je ziet het bij de grootschalige NOM-woningen. De leverancier, die over de lokaal en regionaal gewortelde installateur heen stapt óf een onmisbare samenwerking creëert. Concurrent en partner tegelijk. Dat doen ze businessplan-technisch goed, maar wringt zich daar niet ook het capaciteitsprobleem dat zij zelf ter discussie stellen?

Het beste voor hebben met de kleine installateur die wel wil maar niet kan, maar ondertussen de omstandigheden scheppen om tegen diezelfde vakman te zeggen: hoef je allemaal niet te doen, dat kan voordeliger, bel ons. Maar de handjes om te onderhouden, hebben we straks wél nodig. En wie draagt zorgt voor de garanties? Wie gaat straks trouble-shooten bij eventuele problemen? De wetgeving is nog vers, de ervaringen beperkt, maar dit spookt dus wel in mijn hoofd.

Daar ga ik, als ondernemer, en iemand die graag onafhankelijk eigen keuzes maakt qua merken en systemen, graag eens verder over nadenken. Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken?

Bron: Installatie.nl
Bekijk ook:

Of neem contact met ons op: info@installatievacaturebank.nl  / 033-2340007