Curriculum Vitae

Wat staat er in je CV

Ondanks dat de meeste sollicitanten wel weten wat een Curriculum Vitae is, is het niet altijd makkelijk om een goed CV op te stellen. Een CV is eigenlijk een profielschets van wie jij bent en wat jouw competenties zijn, dit willen werkgevers en recruiters goed en overzichtelijk in beeld krijgen. Met je CV presenteer je jezelf bij je potentiele nieuwe werkgever. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen bij het opstellen hiervan. In je CV mogen de volgende punten absoluut niet ontbreken.

Contactgegevens

 • Vermeld jouw voor- en achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres.

Stukje over jezelf

 • Om jouw CV eruit te laten springen raden wij je aan om een kort, persoonlijk stukje over jezelf erin te zetten (+- 75 woorden).
 • Voorkom cliché-woorden en kopieer niet je motivatie- of sollicitatiebrief

Werkervaring

 • Zet je relevante werkervaring in je CV. Bovenaan zet je jouw meest recente baan vervolgt door je overige banen in de juiste volgorde.
 • Vermeld per baan in het kort wat je taken waren.
 • Ook je bijbanen kan je erin zetten mits deze aansluiten op je motivatie en/of de functie waarop je solliciteert
 • Heb je veel gaten in je CV? Probeer dan je werkervaring op te delen in bijvoorbeeld: relevante werkervaring en overige werkervaring.

Opleidingen

 • Zet je opleidingen in je CV, ook vanaf het heden tot het verleden.
 • Wanneer je extra studieactiviteiten of een minor hebt gedaan adviseren wij je om deze ook te vermelden.

Stages en cursussen

 • Een korte beschrijving van je stages en cursussen is aan te raden als deze relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert, zet deze in volgorde van heden tot het verleden.

Kennis en vaardigheden

 • Vermeld alleen onderscheidende dingen, bijvoorbeeld de talen die je spreekt of beheersing van computersystemen die relevant zijn voor de functie.

Zorg dat jouw CV opvalt


Stel ik mijn CV op in Word of gebruik ik een online template?

Beide opties zijn goed. Vandaag de dag zijn er veel templates op verschillende website te vinden, veel hiervan zijn goed te gebruiken. Het voordeel van de online templates is dat deze vaak net wat mooier ogen door het design en kleuren. Dit kan helpen om extra op te vallen. Voorkom wel dat het niet té wordt. Houd je CV rustig en overzichtelijk.
Ook in word kan je prima je CV opstellen, je kan ook hier een CV template gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat het overzichtelijk blijft. Gebruik tussenkopjes, zorg voor een nette uitlijning en maak het niet langer dan twee a4-tjes.

Wel of geen pasfoto in je CV?
Wij adviseren wel een pasfoto in je CV te zetten. Je wordt beter onthouden als de werkgever of recruiter een gezicht bij je hebt.
Let er wel op dat je een zakelijke portretfoto kiest waar je lacht en naar de camera kijkt.

Eerst werkervaring of eerst opleidingen vermelden?
Dit is afhankelijk van je carrière tot nu toe. Ben je net afgestudeerd en heb je nog niet veel werkervaring? Noem dan eerst je studies. Als je al wat langer werkt, dan wordt je werkervaring belangrijker. In dat geval noem je eerst je werkervaring

Vertel altijd de waarheid
Het is niet nodig om te liegen, de kans dat een leugen uitkomt is groot. Als je bijvoorbeeld probeert om een gat in je cv te dichten doordat je een tijd werkloos bent geweest kan je er ook voor kiezen om hier eerlijk over te zijn. Je zult zien dat dat krachtiger is dan de waarheid te verdraaien.

Controle
Verstandig is om je CV uit te printen voor de laatste controle. Fouten zie je sneller op papier dan via je beeldscherm. Laat ook altijd iemand anders er naar kijken, zelfs na meerdere controles kan het zijn dat je foutjes over het hoofd ziet. Staat alles goed? Sla dan je CV op als PDF Bestand zodat de opmaak niet verspringt. Heb jij je CV gemaakt in Word sla hem dan ook op als tekstbestand, zodat je hem in de toekomst makkelijker kan aanpassen.